Eveline in ’t Veen: “Heel jammer dat zoveel paardenmensen dat nooit gezien hebben.”

Eveline in ’t Veen: “Heel jammer dat zoveel paardenmensen dat nooit gezien hebben.”
Op 22 april wordt er weer gekoerst op Renbaan Duindigt. Het monumentale complex in Wassenaar heeft jarenlang een zieltogend bestaan geleid maar met de komst van Gerard Hoetmer, zelf fokker en eigenaar in de draf- en rensport, gloort er weer een mooie toekomst als internationale baan. Eveline in ’t Veen, van kinds af aan betrokken bij Duindigt, legt graag uit hoe het er in haar sport aan toegaat.

Eveline in ’t Veen heeft de drafsport met de paplepel ingegeven gekregen: “Ik kom uit een oud draversgeslacht van twee kanten.  Fokken en rijden, daar ging het om. Van oorsprong komen we uit Drenthe, later uit Den Haag. Daar liep bij voorbeeld tijdens de oorlog een draver van onze familie voor de groentekar om hem voor de Duitsers verborgen te houden. Na de oorlog kon hij weer ingezet worden voor de koersen. Ik ben opgegroeid in de draverswereld. Mijn jongste dochter zit in de springsport, mijn oudste in de dressuursport, dus ik ken die disciplines ook heel goed. Laat nou de jongste bij een draverstrainer gaan werken. We hebben zelf dravers maar ik zit zelf niet meer op de kar, dat doet mijn jongste dochter. Ik ben nu meer voor de trainingsschema’s en het juiste voer. Mijn oudste dochter helpt met de verzorging en zo zijn we een vrouwenclubje dat meedoet, heel uniek in die wereld.”

[caption id="attachment_162914" align="alignnone" width="392"] vlnr Eveline in 't Veer, Philippa en Alexandra[/caption]

Als enthousiaste vrijwilliger draagt ze haar steentje bij om Duindigt weer op de kaart te krijgen, bij voorbeeld door sponsoring te zoeken voor de acht draverskoersen en twee rennen met volbloeds van 22 april. Voor een bedrag van € 550,- krijg je een heel pakket, maar daarover dadelijk meer.  Eerst even over de koersen. Eveline legt uit: “Je moet je met een jonge draver, tegenwoordig meestal op z’n derde jaar, eerst kwalificeren. Dat ie rad loopt en niet in galop springt. In zo’n kwalificatie samen met andere jonge paarden moet ie 1 minuut en 23 seconden over een kilometer lopen, dat betekent meer dan 50 kilometer per uur. Allemaal voor iedereen te volgen want het gebeurt met publiek voorafgaand aan de wedstrijden en er wordt per paard omgeroepen of het voldoende of onvoldoende was. Dan komen de koersen, meestal over 2000 meter, zeg maar ruim anderhalve ronde want zo’n baan is 1200 meter. Met voorafgaand een defilé om de paarden aan het publiek voor te stellen. De beroepspikeurs hebben hogere startnummers dan de leerling-pikeurs, die meer aan de binnenkant achter de startauto mogen starten omdat dat gemakkelijker is. De eerste prijs voor een gemiddelde koers nu op Duindigt is ongeveer € 500,- voor de winnaar, met vijf prijzen aflopend naar € 60,-, het inschrijfgeld is € 20,-. Echt heel jammer dat zoveel paardenmensen dat nooit gezien hebben, zeker omdat het spelen op de paarden via de totalisator de koers enorm spannend maakt.”

De draf- en rensport wordt streng gecontroleerd: “Ik durf gerust te stellen dat we een zeer diervriendelijke sport hebben. De jury in de auto die meerijdt aan de buitenkant ziet alles. Je kunt echt helemaal niks doen wat een beetje onvriendelijk is, op straffe van torenhoge boetes. Eerste koers winnen? Meteen de dopingbox in. Grote progressie ten opzichte van eerdere koers? Hup, de dopingbox in. Dat moet ook streng zijn. We trekken nu op een gemiddelde koersdag ruim duizend mensen en we zorgen ervoor dat er veel leuke dingen zijn voor kinderen. Alleen daarom al wil je een diervriendelijke sport hebben.”

[caption id="attachment_162915" align="alignnone" width="362"] Gloria Petnic, een van de dravers uit de stal van Eveline in 't Veen[/caption]

En dan de sponsoring voor de koersdag op 22 april, waarbij je je wel even VIP waant voor een relatief bedrag: “Zo’n arrangement kost € 550,- voor een middenkoers met een eerste prijs van € 500,-.  Door die sponsoring kan de eerste prijs wel € 750,- worden, waardoor trainers ook de betere paarden inschrijven. Dan krijg je een koers op naam, mag je enkele vip-mensen meenemen, je mag allerlei soorten reclame maken, maakt niet uit hoe en waar, je wordt vermeld in het programmablad, het bedrijfslogo komt erbij te staan, Duindigt maakt een deken met jouw bedrukking erop en iemand van het bedrijf, desnoods met alle gasten, gaat dat het gras op om de prijs te overhandigen aan de winnende pikeur. Daar hoort ook weer omroep bij en er worden foto’s gemaakt die in het blad van de NDR, de Nederlandse Draf- en Rensport komen te staan. Dat is toch best een pakket, niet?” vertelt Eveline.

Eveline in ’t Veen wil als vrijwilliger graag helpen om Duindigt draaiende te houden: “De inzet van vrijwilligers zoals ik is nu noodzakelijk voor Duindigt. We zijn ontzettend blij met het nieuwe elan via Gerard Hoetmer, die van plan is om er weer een internationale baan van te maken, inclusief PMU-koersen, dat zijn koersen waar ook in Frankrijk op gewed kan worden. Dan heb je winnaars in de koers die meer dan € 2000,- verdienen, een gigantisch verschil in onze wereld!”

Agenda Duindigt

Profiel Universal Horse Data