Albert Voorn: alle inzet waardoor dit stopt, is onbetaalbaar

Albert Voorn: alle inzet waardoor dit stopt, is onbetaalbaar
In Hilversum werd vanavond door de Stichting Cynthia en Annemieke een bijeenkomst gehouden over de toekomst van de dierenpopulatie in de Oostvaardersplassen. Vooraf werden filmpjes getoond waarin Anky van Grunsven en illusionist Hans Klok hun onverbloemde menig geven over de situatie. In de bijeenkomst vertelde advocaat Bas Jongmans over de inhoud van zijn lijvige dossier als basis voor een naderende bodemprocedure en over de commissievergadering van 26 september onder leiding van de afwezige Flevoland-gedeputeerde Harold Hofstra.

Springruiter Albert Voorn nam als eerste spreker het inleidende woord met niet mis te verstane woorden over zijn mening. Organisator Annemieke van Straaten vertelde hoe ze bij de problematiek betrokken was geraakt. Ze benadrukte dat het fantastisch was dat zoveel mensen haar stichting ondersteunen.

Advocaat Bas Jongmans was het grootste deel van de avond aan het woord. De Zuidas-advocaat kwam puur toevallig met de stichting in contact: “Ik ben het gebied ingelopen en ik ben me kapot geschrokken. We hebben het hier over levende dieren en het is nodig dat we in actie komen om zoveel als mogelijk lijden te voorkomen. Voor de goede orde: mijn collega Samantha Andriesse en ik doen dit gratis, uit hart voor de zaak. Tegen-argumenten zeggen: als er sprake is van natuur, dan gaan ook dieren dood. Wij komen echter niet aan die vraag toe want onze conclusie is: dit is geen natuur. Inmiddels hebben we processtukken van meer dan 500 pagina’s, meer dan 150 pagina’s tekst. We staan hier om ervoor te zorgen dat het lijden van de grote grazers zo snel mogelijk stopt.”

[caption id="attachment_170462" align="alignnone" width="640"] Annemieke van Straaten (m) bedankt de advocaten Samantha Andriesse (l) en Bas Jongmans[/caption]

Jongmans redeneerde vanuit de trits metingen – aannames – berekeningen – aanbevelingen – uitvoering & beheer: als er geen goede metingen zijn, zijn de aannames verkeerd, worden er verkeerde berekeningen gemaakt, zijn de aanbevelingen (b.v. van de Provincie Flevoland) verkeerd en kloppen de uitvoering en het beheer van Staatsbosbeheer niet meer: “Zo hebben we zestien verschillende omstandigheden gevonden waarbij er niet goed gemeten was, waardoor verkeerde aannames zijn gedaan.”

Chris Jansen, fractieleider van de PVV in de Provincie Flevoland, vertelde over de gang van zaken in de politiek: “Als provinciale politiek hebben we een rapport gekregen op basis van gesprekken met 70 mensen. Dat waren vooral meningen, van bij voorbeeld een wethouder of een eigenaar van een restaurant, maar er ontbraken te veel deskundigen. Het rapport Van Geel hierover is aangenomen maar wel onder een heel aantal voorwaarden waaraan niet is voldaan. Een van de aspecten is dat er een aanname is dat er 1500 grote dieren in het gebied zouden kunnen leven als het gaat om de begrazingscapaciteit. Eén koe heeft echter dezelfde begrazingscapaciteit als acht ganzen en er zijn in het gebied naar schatting 30 tot 40 duizend ganzen. Dat betekent tenminste 3750 koeien. De Commissie Van Geel is de ganzen vergeten: de berekening klopt niet, dus de rest van de trits ook niet. Maar laten we niet de illusie hebben dat het nu over is: ook komende winter moet er worden bijgevoerd, tenzij we in staat zijn om uiterlijk half oktober de dieren uit het gebied te halen.”

[caption id="attachment_170464" align="alignnone" width="640"] Chris Jansen, fractieleider PVV in de provincie Flevoland[/caption]

Albert Voorn sloot de avond af: “Hoe ziek moet je zijn om dit te laten gebeuren, hoe ziek moet je zijn.We laten dit al achttien jaar gebeuren, door mensen zonder moraal. Alle inzet waardoor dit stopt, is onbetaalbaar.”