Onze top 10 dek(spring)hengsten. Op basis van de sport!

Onze top 10 dek(spring)hengsten. Op basis van de sport!
Uit de sport gegrepen kan je de beste analyse maken voor de toekomstige fokkerij. Het dekseizoen komt rustig op start en heel wat fokkers zij al druk op zoek naar een geschikte hengst voor hen merrie. Daarom zetten we even de top tien hengsten op een rijtje!

In deze opsomming baseren we ons puur op de resultaten van de nakomelingen van de hengst. Welke hengst heeft het meest aantal nakomelingen die zich klasseren? Verder is er nog een kleine focus op enkele jonge hengsten die je dit jaar misschien toch beter even van naderbij bekijkt.

  1. Chacco - Blue
    De Chambertin-zoon is gekeurd  voor het Hannoveraans, Oldenburger, Rheinland, SF, SWB , SI, OS, Westfaals en MV stamboek. De bruine sprong zelf op het hoogste niveau en heeft momenteel ruim 1000 nakomelingen. Wat opvalt is het hoog percentage van nakomelingen in de prijzen. Net niet de helft van zijn nakomelingen springt in de prijzen.

  2. Cornet Obolensky
    Deze ex. Windows van't Costerveld (Clinton) doet het iets minder goed. Thans heeft deze BWP-hengst  meer nakomelingen springen op het hoogste niveau. Ongeveer een derde van zijn nazaten plaatst zich regelmatig.

  3. Echo van 't Spieveld
    Met ruim 250 nakomelingen heeft deze Belgische hengst redelijk wat nakomelingen op het hoogste niveau. En deze doen het niet slecht. Ruim 40% scoort op regelmatige basis Ranking punten. Momenteel in Amerika sprong Echo van 't Spieveld met Niels Bruynseels tot op het hoogste niveau.

  4. Casall ASK
    Zonder twijfel mag deze ex. Casall La Silla (Caretino) niet ontbreken in de rij. Ruim 100 nakomelingen springen op het hoogste niveau, zo ook de gekeurde hengst Casallo.  Gemiddeld springen zijn nazaten 40% van de tijd in de prijzen, niet verkeerd!

  5. Montendro I
    Deze Westfaalse hengst van Montender heeft iets minder nakomelingen maar de bestaande doen het goed! Elk springen ze op een internationaal niveau en verzamelen ze maar liefst gemiddeld 39.000 euro per nazaat in de sport.

  6. MJT Nevados S
    Een super gebalanceerd paard dat vorig jaar nog won tijdens de Waregem Horse Week. DEze Calvados-zoon heeft nog maar enkele nakomelingen want zijn focus ligt op de sport.

  7. Wandor van de Mispelaere
    Hoewel hij er niet meer is blijft hij verder bestaan via de prestaties van zijn verschillende nakomelingen. Wandor van de Mispelaere is de vader van een groot deel van de huidige Grand Prix hengsten. Hij werd eveneens uitgeroepen als BWP ambassadeur.

  8. Be The Freak JT Z
    Hij is nog jong, maar liet zich ondanks zijn jonge leeftijd internationaal al sterk opvallen. Be The Freak JT Z verhuisde onlangs naar België en doet in de wedstrijdring steeds smaken naar meer.

  9. Hollywood du Houssoit
    De zesjarige Dayton Sitte-zoon, Hollywood is nog jong maar zijn resultaten smaken naar meer, alleen daarom al een leuke optie om deze hengst een kans te geven!

  10. Toulon
    Kwaliteit hoeft geen uitleg. Deze Heartbreaker-zoon heeft reeds zijn stempel gedrukt op de fokkerij en dat merk je zonder meer. Bijna een vijfde van zijn nakomelingen, actief in de sport, presteren wekelijks in de prijzen.