KWPN: Inteelt- en verwantschapspercentages geüpdatet

KWPN: Inteelt- en verwantschapspercentages geüpdatet
Woensdag maakten het KWPN de nieuwe fokwaarden bekend, inmiddels zijn ook de inteelt- en verwantschapspercentages geüpdatet en verwerkt in de KWPN Database. Via Mijn KWPN kunt u, voor de dressuurpaarden, Gelderse paarden en tuigpaarden, gebruik maken van de inteelttool. Deze tool biedt de fokker handvaten bij het maken van de hengstenkeuze en geeft u inzicht in welke hengsten er bij uw merrie passen voor wat betreft inteelt en bloedspreiding.

Via Mijn KWPN gaat u naar de merrie die u wilt laten dekken, vervolgens kiest u voor de knop 'Inteelt berekening’. Kies vervolgens een fokrichting waar u een mogelijk veulen in zou willen registreren en vervolgens selecteert u de fokrichting waaruit u de hengsten wilt kiezen. U krijgt dan een overzicht van alle actuele KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten in de gekozen fokrichting en het bijbehorende inteeltpercentage van het veulen, dat aangeeft hoeveel familie de merrie en hengst van elkaar zijn.

Zorg dat u onder de 5% inteeltpercentage blijft, want anders is er sprake van te sterke familierelaties en dat is onwenselijk. De kans op erfelijke gebreken neemt dan toe. Naast het inteeltpercentage wordt ook het verwantschapspercentage van het mogelijke veulen uit de combinatie getoond. Dit is een maat voor de bloedspreiding en geeft dus letterlijk aan hoe uniek het veulen gaat worden binnen de gekozen fokrichting en of dit veulen dus bij gaat dragen aan het verlagen van het inteeltniveau in de betreffende populatie.

Het is tevens mogelijk om de inteelt en verwantschap te berekenen voor hengsten uit een andere fokrichting. U kunt bijvoorbeeld fokrichting ‘Gelders paard’ kiezen, ook als u uw Gelderse merrie graag met een dressuurhengst of tuigpaardhengst zou willen laten dekken. U krijgt dan toch de gegevens ten opzichte van de Gelderse populatie, want daar wilt u het veulen tenslotte registreren.

Meer weten over deze tool en de berekeningen?
Ga naar de tool