Studie toont aan dat Schmallenbergvirus ook paarden kan infecteren

Studie toont aan dat Schmallenbergvirus ook paarden kan infecteren
Tien paarden in Iran zijn de eerste paarden wereldwijd die positief testten op antistoffen tegen het Schmallenbergvirus, dat herkauwende dieren in bepaalde delen van Europa kan infecteren. Dit recent ontdekte virus zou dus ook paarden kunnen infecteren: Onderzoekers ontdekken de antistoffen tegen het virus bij tien Iraanse paarden, besmet door vliegende insecten.

Tijdens het screenen op antistoffen bij koeien, schapen, geiten en paarden, ontdekten de onderzoekers - geheel onverwacht - dat ook paardachtigen positief testten. "Het resultaat verraste ons aangezien we een positief resultaat enkel bij herkauwers verwachtten," zei Mehdi Rasekh, een assisterend professor.

Het Schmallenbergvirus werd in 2011 in Duitsland en Nederland ontdekt, waar het koeien, schapen en geiten infecteerde. Deze infecties leidden meestal tot koorts, misvormingen van een foetus en abortus. Net zoals Afrikaanse Paardenziekte (AHS) en het blauwtongvirus, wordt het Schmallenbergvirus overgedragen door bijtende insecten. Door de klimaatsverandering en grotere transport van mensen en dieren krijgen deze insecten een groter bereik en dus is er een groter risico.

5% van de geteste paarden testte positief. "Dit brengt wel nieuwe problemen mee voor de paardensector", zegt Rasekh. Wel toonde geen enkele van de paarden symptomen. Het kan dat de ziekte haar verloop al had gehad vooraleer de paarden getest werden en dat de antistoffen nog als restant aanwezig waren in het lichaam, of het kan dat paarden geen symptomen vertonen. Ook is het een mogelijkheid dat de ELISA-test een vals positief resultaat geeft. "We kunnen niet volledig vertrouwen op serologische testen of de ziekte bij paarden vast te stellen. Meer betrouwbare testen zijn nodig om het virus effectief aan te treffen."