Magische show siert afscheid van Valegro

Magische show siert afscheid van Valegro
Gisteravond was het dan eindelijk zover, het emotionele afscheid van het wonderpaard Valegro stond op de agenda van de KWPN Stallion Show. Er kwam een einde aan de magische tijd die Charlotte Dujardin gehad heeft met haar mooie, lieve en zeer talentvolle maatje.

De show begon met een vertolking uit het leven van Charlotte en Valegro. Zo was daar de moeder van Valegro, Maifleur (v. Gershwin), die door fokkers Joop en Maartje Hanse door de ring werd voorgeleid. Zij lieten vol trots de moeder zien van het wonderpaard dat na al zijn overwinningen toch wel aan het lijstje gouden paarden mag worden toegevoegd.

Onder veel vertoon van show en drama ging het volgende show element verder. En zo zagen we daar jonge ruiters die met hun pony's het begin van de paardenliefde van Charlotte moesten vertolken. Van jongs af aan is de amazone verzot op paarden en was dan ook altijd tussen de pony's te vinden. Hier in de Brabanthallen liep de ring dan ook vol met jonge ruitertjes en hun pony's van klein tot groot om hun kunsten te laten zien. Er werd gelongeerd, gereden, zelfs al dressuurmatig gereden, maar er waren ook de allerjongsten die hun pony aan het poetsen waren, of zelfs kunstjes deden op de rug van hun pony. Een heel lief showelement, die aan het einde draaide om Carlijn Vaessen die hier met haar Fossbury (v. Ampere) nog een mooi uitgewerkte proef liet zien.

Al snel na deze show volgde daar het gedender van een kudde paarden. De zaal werd dan ook verrast met een kudde van zwarte paarden die door de arena renden in volle galop. Zo een 15-tal paarden vonden hun weg door de ring.

Hierop was het de beurt aan alle Negro nakomeling. Want Valegro kent genoeg half broers en zusjes die het toch ook al ver hebben weten te schoppen in de dressuur. Natuurlijk zagen we Maxime van der Vlist met Bailey, maar ook Tommie Visser zagen tussen we het gros aan ruiters rondrijden. De Negro zoons en dochters lieten dan ook hun kunsten zien en met name hetgeen waar deze nakomelingen zo in uitblinken, hun zeer sterke piaffe. Er was dan ook heel wat te zien en het publiek werd aangenaam verrast om te zien dat er nog genoeg Nederlands talent rondloopt om het misschien wel net zo ver te gaan schoppen als die bijzondere Valegro.



Carl Hester kwam kort aan het woord om het tweetal nog even te roemen. Hij besloot dat het een lange avond was geweest en dat doordat het showprogramma zo was uitgelopen, de masterclass helaas niet meer gedaan zou worden. Het was tijd om nog één keer te gaan genieten van het fenomeen Charlotte en Valegro tijdens hetgeen waar het tweetal zo in uitgeblinkt heeft in de afgelopen jaren, 'de Kür'.



Deze Kür liet het publiek nog eenmaal zien waarom alle juryleden, mensen in het publiek, maar ook veel ruiters en amazones zo hebben opgekeken tegen dit machtige tweetal in de afgelopen jaren. Het is werkelijk een sprookje als je deze combinatie in de ring ziet rond bewegen. Met zoveel souplesse en gemak worden de moeilijkste oefeningen uitgevoerd. We vertellen natuurlijk niets nieuws, maar het publiek was dan ook muisstil en genoot nog een keer van dit wonderpaard in de ring. Het sprookje kwam ten einde voor het tweetal toen het na hun Kür nog een mooie deken aangeboden kreeg namens het KWPN en ook de fokkers van Valegro nog even voor het publiek verschenen. Natuurlijk werd Negro, de vader van Valegro, ook nog geroemd als 'Stallion of the Year'.



Het was ondanks de lange avond een mooi showelement, waarvan wij het jammer vonden dan we maar zo weinig Valegro te zien hebben gekregen. Het zat smiddags al stampvol op de tribunes tijdens de hengstenkeuring. Overal in de wandelgangen gingen de gesprekken over 'de show van vanavond' en natuurlijk over Valegro. Wij hebben nog een laatste keer genoten van dit tweetal die wereldwijd zoveel harten, en natuurlijk medailles, heeft weten te veroveren.

Nog eenmaal werd er een ereronde verreden, waarbij Charlotte al zwaaiend naar het publiek de piste uiteindelijk verliet.