Waar komt Wereldbeker topper HH Azur vandaan?

Waar komt Wereldbeker topper HH Azur vandaan?
Afgelopen weekend won Mclain Ward op sublieme wijze de Wereldbeker finale met zijn merrie HH Azur. Het duo was van begin tot het einde in topvorm om de eindzege met nul strafpunten in eigen land te houden. Maar hoe komt Ward aan zo een super merrie?

De SBS merrie is een Belgische fokproduct van Nathalie Baeufort en kwam te wereld bij Garden's Horses in Pervijze.  Daar begon ook de carrière van de geweldig springende merrie die dit jaar Paard van het Jaar werd in de USA. Samen met Nathalie haar man Pedro Nolasco kwam Azur Garden's Horses voor het eerst in de ring.

Nolasco was succesvol met de Thunder van de Zuuthoeve-dochter uit die uit de merrie Sion van de Zuuthoeve komt tot op een niveau van 1.35m.  In 2014 werd Francois Mathy Jr. eigenaar van de merrie en groeide ze door naar een niveau van 1.45m.  Vervolgens kwam de interesse vanuit Double H Farms en was het Ward die in januari van 2015 de teugels overnam. De rest is  geschiedenis!



Maar hoe was de merrie in zijn eerste uren..? HH Azur komt voort uit een embryo transfer van de hengst Thunder van de Zuuthoeve een zoon van Argentinus. Omdat insemineren de eerste keuze was en dat bij Argentinus niet mogelijk was werd het dus bij toeval Thunder. De hengst was toen nog niet zo bekend maar Pedro en Nathalie dachten dat hij genoeg kwaliteit had.

Toen Azur ter wereld kwam viel ze als jong paard al direct op. "Haar galop was zo flexibel en in balans. Dat viel Pedro direct op" zegt Nathalie tegen Chrono of the Horse.

Als drie jarige werd ze dan eindelijk zadelmak gemaakt. En wat was dat fenomenaal! Ze leerde snel en we hadden direct door dat we een bijzonder paard in handen hadden. Toen kwam de langere termijn planning. Toen ze vier was hebben we haar rustig doorgewerkt zodat ze op vijfjarige leeftijd klaar was om eens rustig op wedstrijd te gaan.Als 6-jarige gingen we naar onze eerste internationale wedstrijden. Onze focus lag hierbij altijd op een mooie rit en foutloos parcours. Niet op de prijzen, die kwamen vanzelf! Toen werd er verder getraind en wat voor een paard was het.

Toen ze acht was werd de keuze gemaakt om naar een investeerder of koper te zoeken voor de top merrie. Dit is gedaan omdat Nathalie en Pedro door hadden dat niet zij de middelen hadden om de merrie echt groots te maken. " Helaas realiseerde we ons op een gegeven moment dat we Azur moesten verkopen om haar echt groots te maken in de sport"

Toen kwam HH Azur bij Mathy jr. terecht waarop Ward de teugels overnam en van de kleine Princess een Koningin in de springsport maakte!