Interview: Ludger Beerbaum wil een Chinees team op Olympische Spelen Tokio

Interview: Ludger Beerbaum wil een Chinees team op Olympische Spelen Tokio
Deze week ontvangt de Longines Beijing Masters de internationale springruiters op Aziatische bodem. Al ruim 10 jaar is Ludger Beerbaum betrokken bij de ontwikkeling van dit evenement en springsport in China. In een interview met de Longines Beijing Masters laat Beerbaum duidelijk zijn doelen merken: "We werken er aan ons team te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio."

In de tien jaar dat Beerbaum betrokken is bij de Chinese springsport is er enorm veel gebeurd. "Alles begon twee jaar voor de Olympische Spelen in China," vertelt Beerbaum. Er zijn internationale wedstrijden gekomen, de springstallen zijn niet meer te tellen. "Er waren nog geen wereldbeker of internationale wedstrijden. Ik weet niet of de sportbond uberhaupt georganiseerd was, maar wel is duidelijk dat er een enorme evolutie is."



“In feite is er een gebrek aan kennis in China, met name op basisniveau: hoe moeten paarden gehouden worden, hoe moeten ze worden verzorgd, enzovoort. Daarom richtte Longines de Academy op en samen hebben we nu anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Chinese ruitersport. Hier gaat het niet om het produceren van top atleten, maar we hebben het hele palet van de ruitersport gebundeld in de Academy en we willen de Europese knowhow overbrengen naar China.”




Om het resultaat te bekomen worden niet enkel experts richting Beijing gestuurd, maar er worden ook ruiters en grooms van China uitgenodigd om op Europese bodem de klappen van de zweep te leren. "Ruiters kunnen op de Europese wedstrijden ervaring op doen en hun grooms kunnen leren hoe de sportpaarden goed te verzorgen”, aldus Ludger Beerbaum.




Om alle doelstellingen te bereiken is er nog het nodige te doen volgens Beerbaum. “Door de strenge quarantaine bepalingen in China wordt het ons onmogelijk gemaakt om paarden heen en weer te sturen. We werken hier al jaren aan en hebben de autoriteiten ook onder druk gezet. Het gewenste resultaat is nog niet bereikt, maar als we dit uiteindelijk bereiken, komt alles in een zeer korte tijd bij elkaar. We kunnen dan de paardenindustrie naar China brengen en ook kennisuitwisseling zal dan veel sneller plaatsvinden.”