Weishaupt en Wathelet over hun strategie deze week in Genève

Weishaupt en Wathelet over hun strategie deze week in Genève
Eerder dit jaar grepen zowel Philipp Weishaupt als Gregory Wathelet reeds een Rolex Grand Slam overwinning in respectievelijke Spruce Meadows en Aken. Vanavond staat de Rolex Top tien op het programma en morgen de derde Grand Slam Grand Prix in een rijtje.

Deze week komen de springruiters aan de start in Genève. Tijd om even te polsen hoe groot ze hun kansen inschatten.

Eerder werd de eerste kwalificatie gereden voor de Grand Prix, hoe verliep dat voor jullie?

Wathelet: Voor mij was het goed. Mijn doel was me te kwalificeren voor de Grote Prijs, met mijn vierde plaats in deze rubriek ben ik geslaagd in mijn doel. Een deeltje van de druk is nu al van mijn schouders. Ik kan me nu 100% focussen op zondag.

Weishaupt: Het geluk was niet volledig aan mijn zijde. Ik opteerde om de achtjarige Call me Eva te starten. Ze is nog redelijk groen, en  het eerste deel liep schitterend, maar helaas in het tweede deel ging ik de mist in. Ik nam iets teveel risico, dat had ik niet mogen doen.

 

Ondervinden jullie nu meer druk als op een andere wedstrijd?

Wathelet: Ik beschouw dit als een soort kampioenschap en dan is de druk wel groter. En natuurlijk, niet vergeten, Philipp kan hier meer geld winnen als ik, dus hij heeft waarschijnlijk meer druk (beiden lachen). Even serieus, het prijzengeld speelt steeds een rol, maar bij de Grand Slam zijn er heel wat andere factoren die ook een rol spelen.

Weishaupt: Ik geef Gregory volledig gelijk. De bonus die ik kan winnen zou super zijn, maar iedereen van de 40 ruiters zal zijn uiterste best doen te presteren.

Welk paard staat voor je klaar op zondag?

Wathelet: Ik kies voor Corée. In aken won ik met deze schimmel en waag m'n kans opnieuw. Ik heb haar de laatste weken wat gespaard dus ze staat in een top conditie te trippelen voor zondag.

Weishaupt: Als ik me alsnog kan kwalificeren voor zondag kom ik aan de start met Asathir. De merrie heeft zo goed gepresteerd de laatste weken, dat het spijtig zou zijn mocht ik haar hier niet aan de tart brengen in de Grand Prix.

Zijn jullie in feite identieke ruiters?

Weishaupt: Ik hoop ervan ooit zo goed te zijn als Gregory. Gregory heeft de kunde een paard boven zijn niveau te laten springen en dat in een super snelle tijd. Niet veel ruiters hebben die gave. Hij bewijst dat gewoon jaar na jaar, kijk maar naar de vele verschillende paarden waarmee hij al gewonnen heeft.

Wathelet: Ik denk dat we wel gelijk zijn. Iedere ruiter op dit niveau beschikt over dezelfde basis capaciteiten. Goed georganiseerd zijn, neemt zijn job serieus, en is ambitieus. We zijn allen vechters.