Hongaarse springruiter wordt beschuldigd van het drogeren van paarden van teamgenoten voor de Europese kampioenschappen in Göteborg.

Hongaarse springruiter wordt beschuldigd van het drogeren van paarden van teamgenoten voor de Europese kampioenschappen in Göteborg.

Een ruiter van het Hongaarse nationale springteam werd door de nationale federatie geschorst nadat hij ervan beschuldigd werd twee paarden van zijn nationale teamgenoten te hebben gedrogeerd.



Betreden stal met appel en spuit


Op een event in Slowakije, voorafgaand aan de Europese kampioenschappen, merkten twee Hongaarse ruiters op dat hun paarden zich ongewoon gedroegen. Naar aanleiding hiervan hebben de ruiters gevraagd de paarden te laten testen. Beide tests kwamen positief terug voor het medicijn Acepromazine, een kalmeermiddel dat algemeen verkrijgbaar is en bekend staat als ACP of ACE.


Twee getuigen hebben het Hongaarse teamlid Laszlo Toth gezien toen hij naar één van de paardenboxen ging met een appel en een spuit.


De ruiters van de twee paarden deden niet mee aan de Grote Prijs van zondag, met het gevolg dat zij geen punten hebben behaald.



Het motief?


De FEI heeft stelt dat op basis van het bewijsmateriaal het zeer waarschijnlijk wordt geacht dat Laszlo Toth, de reserveruiter voor het Hongaarse team tijdens de kampioenschappen, heeft gesaboteerd  en de paarden met het kalmerende medicijn heeft geïnjecteerd. Het motief was om mee te kunnen rijden tijdens de kampioenschappen. Dit zou alleen gebeuren wanneer één van de andere ruiters in het team zou stoppen of uitvallen. De FEI beschrijft de zaak als "heel uitzonderlijk".


De Hongaarse federatie heeft Toth geschorst en heeft de FEI gevraagd om te beoordelen of hij een inbreuk heeft gedaan op de gezondheid van het paard en de sport heeft gesaboteerd.


De Hongaarse Federatie heeft naar voren gebracht dat zij vermoeden dat Laszlo Toth een misdaad heeft gepleegd die de regels van de algemene verordeningen van de FEI zou hebben geschonden. Artikel 142 van de regels bepaalt: "Niemand mag een paard mishandelen tijdens een evenement of op een ander tijdstip. "Mishandelen" betekent een handeling of nalaten die pijn veroorzaakt of dreigt te veroorzaken of onnodig ongemak voor een paard ( ... )"


De ruiters van de paarden zijn vrijgesproken van beschuldiging en de FEI heeft zich het recht voorbehouden om een ​​zaak tegen Toth aan te spannen op grond van sabotage en / of mishandeling van de paarden.







Schelstraete Advocaten is reeds 30 jaar gespecialiseerd in hippisch recht.