WBFSH erkent nieuw stamboek

WBFSH erkent nieuw stamboek
Op het WBFSH General Assembly afgelopen maandag is een nieuw stamboek erkend. Het Deens onafhankelijk stamboek in Noorwegen, (DWB Norge) kon niet op een volledig positief onthaal rekenen. Uiteindelijk was het de steun van oa. het KWPN, het DWB zelf en de FN fokkerijbaas, Klaus Miesner die het stamboek in de stemronde het groen licht gaven.

De erkeninning stootte op enige tegenwerking. Het ministamboek voldoet lang niet aan de WBFSH-eis van minimaal 100 veulenregistraties per jaar.

Thans is het niet de eerste maal dat de WBFSH van dit basisprincipe afwijkt. Zo registreerde de KWPN-partner, WSI in 2016 slechts 29 veulens. Ook het Australische Warmbloed voldeed niet met zijn 72 registraties. Om maar enkele te noemen.

De WBFSH lijkt geen moeite te hebben om een DWB-dochter in de kleine Noorse fokkerij te erkennen, maar eerder kregen andere stamboeken de deksel op de neus. Het grote Friese stamboek deed bijvoorbeeld al meerdere pogingen om WBFSH-lid te worden. Dat werd meerdere keren afgeketst. De reden: de Fries zou te weinig te maken hebben met een warmbloed.