Groningse kampioensmerrie Jara (v.Everdale) naar mooie IBOP-score

Groningse kampioensmerrie Jara (v.Everdale) naar mooie IBOP-score
De IBOP in Tolbert vandaag kende bij de springmerries een hoog slagingspercentage en zowel bij de dressuur- als de springmerries wist een merrie exact 80 punten te behalen.

Bij de dressuur ging de hoogste score naar Jara (uit Wyranda BM elite pref IBOP-dr PROK v.Jazz, f/g F.A. Boxelaar en D.V. Veenstra, Paterswolde) , de Everdale-dochter die afgelopen zomer dagkampioene werd op de Centrale Keuring van Groningen. “Deze merrie stapt met heel veel lichaamsgebruik en heel zuiver”, vertelt jurylid Bart Henstra over haar. “Ze draaft op de goede manier, lichtvoetig en met een goede houding en front. Een modern bloedpaard met een goede techniek. Ook in galop heeft ze een goede techniek maar mag ze nog meer tot dragen komen.” De moederlijn bracht onder andere de Lichte Tour-dressuurpaarden Diégo BM (v.Vivaldi) en Vledder BM (v.Obelisk).
Vijf van de negen merries slaagden voor de test.

Bij de springmerries kregen van de tien voorgestelde merries acht het IBOP-predicaat toegekend. Naar de score van 80 punten sprong Janessa (Vigo ‘d Arsouilles uit Vanessa B. ster pref v.Phin Phin, f/g B. Bosklopper, Ter Apel) die een 8,5 voor techniek en vermogen kreeg. “Een merrie emt een heel ruime galoppade en die altijd mooi keek naar de sprong. Ze springt goed naar boven met een mooi gevouwen voorbeen, waarbij ze macht op de sprong vertoont en daarbij voorzichtig was. Daarnaast heeft ze een goed lichaamsgebruik.” De moeder van Janessa bracht van Tangelo van de Zuuthoeve de internationale springpaarden Batman en Enessa.