Verontwaardiging in Wellington nadat Grand Prix amazone Pavicic besluit te starten in amateurklassen

Verontwaardiging in Wellington nadat Grand Prix amazone Pavicic besluit te starten in amateurklassen
De in Canada geboren amazone Karen Pavicic heeft het kritiek op haar hals gehaald van de amateurklassen. De amazone verhuisde naar Kroatië waar ze besloot om niet langer op het hoogste niveau mee te rijden, maar te gaan starten in de amateurs klassen. Haar eerste wedstrijd zal aankomend weekend zijn in Wellington, Florida, waar de amazone deze winter verblijft.

Pavicic die op de wereldranking lijst van de dressuur stond vermeld, leeft van het trainen, verkopen en het uitbrengen van haar paarden als professioneel ruiter. In Wellington was de verontwaardiging dan ook groot dat een amazone met zo een achtergrond op het hoogste niveau nu gebruik zal gaan maken van de gaten in de regels van het FEI om te kunnen starten in de lagere amateurs klassen.

De amazone vertelt: "Volgens de criteria van het FEI kan ik in deze divisie gewoon van start gaan, zolang ik geen huidig wereldranking resultaat heb en zolang ik een paard heb die het nodig heeft om ervaring op te doen voor deze naar de internationale divisies mag. Samen met Fausto maak ik dan ook graag gebruik van deze mogelijkheid en ik ben dankbaar voor alle steun die ik heb ontvangen op mijn weg hier naartoe. In mijn geval rijdt ik een erg groen paard, die slechts driemaal is gestart in de Prix St Georges, voor een nieuw en ontwikkelend land. Het is dan ook zeker niet mijn planning om te blijven rijden bij de amateurs, maar om dit moment te kunnen gebruiken om mijn paard de nodige ervaring op te laten doen."

John McGinty die deze amateur rubrieken mogelijk heeft gemaakt in Wellington in 2015 reageerde als volgt: "Het is een geweldige divisie die amateur ruiters aanmoedigt om hun rijkunsten bij te spijkeren, zodat ze van start kunnen gaan in de FEI wedstrijden. Ik vraag mij dan ook af waarom een internationale ruiter met wereldwijde ervaring ervoor kiest om te gaan starten in een amateurs rubriek, terwijl er in het CDI 1* een exact dezelfde rubriek wordt verreden. In die rubriek wordt er exact hetzelfde gejureerd als bij de amateurs en ook de proef die verreden moet worden is hetzelfde. Het enige verschil is dat het de amateur ruiters de kans biedt om te rijden tegen ruiters van hun eigen niveau. In mijn ogen lijkt het er dan ook meer op dat het een gemakkelijke manier moet zijn om een prijs te winnen", vertelt McGinty.