Callista Leeuwerke en Marten Luiten grijpen Groninger dressuurtitels

Callista Leeuwerke en Marten Luiten grijpen Groninger dressuurtitels
Callista Leeuwerke is indoorkampioen van Groningen in het ZZ-licht. In de HJC-manege in Tolbert zette ze met Santo’s Fatal Love twee overtuigende proeven neer. In de Z2 werd Marten Luiten gelijk bij zijn eerste titelstrijd bij de paarden Gronings kampioen.

In het ZZ-licht deden vijf combinaties een gooi naar de titel. Callista Leeuwerke trok met het eigen fokproduct Santo’s Fatal Love (v. Lauries Crusador) de opwaartse lijn moeiteloos door. De merrie was al provinciaal kampioen Z2, won de dressuurcompetitie Indoor Groningen en was nu in het ZZ-licht met afstand de beste. De combinatie behaalde een gemiddelde van 66,414% en nam daarmee een ruime voorsprong op de nummer twee Marloes Oosterhof met Gabbana.

Dat Marten Luiten jaren heerste in de ponysport is duidelijk, maar hoe zou de 16-jarige ruiter het er bij de paarden vanaf brengen? Het antwoord daarop is helder: uitstekend! Luiten eiste moeiteloos de titel in het Z2 op met Fynona (v. Ampère). Het duo scoorde een gemiddelde van 71,927% en stond daarmee ruim vier procent los van de nummer twee Maaike Slootweg met Santo’s Zhivago.

Luiten had nog hoger kunnen scoren, hij leek toch een beetje met de rem er op te rijden. ,,Ik kan me wel voorstellen dat het ietsje ingetogen oogde”, erkende Luiten. ,,We zijn nog een beetje aan het sleutelen wat goed werkt. Ik ben in elk geval heel blij, de proef liep lekker. Het was mijn eerste keer kampioenschap bij de paarden.”

Marten combineerde de pony’s en de paarden een paar jaar en dat hielp zeker mee om de overgang soepel te laten verlopen. ,,Aan de ene kant is dat fijn, als je ook nog pony rijdt, dan is dat natuurlijk heel vertrouwd. Maar aan de andere kant, bij de paarden ligt mijn toekomst en eigenlijk is dat ook wel fijner.”

Karlijn van Vught uit Eelde wist in Tolbert twee titels in de wacht te slepen. Uitkomend voor de Blauwe Ruiters was het eerst de beurt aan de 5-jarige Icarus, die ze uitbrengt voor haar trainer/coach Monique Peutz. Deze talentvolle hengst is in eigendom van Monique Peutz en Philip Wagelaar. In pas zijn zesde wedstrijd werd de jonge hengst met een score van 65% ruimschoots eerste in de klasse L1.