Onderzoek bevestigt: Een te zware ruiter kan kreupelheid veroorzaken

Onderzoek bevestigt: Een te zware ruiter kan kreupelheid veroorzaken
Ruiters die te zwaar zijn voor hun paard, kunnen tijdelijke kreupelheid veroorzaken. Dat toont een nieuwe studie van Animal Health Trust aan. De studie voerde onderzoek naar het effect van het gewicht van een ruiter op het paard, en toonde uiteindelijk aan dat overgewicht een oorzaak vormt van kreupelheid en algemeen ongemak bij paarden.

De paarden in de studie vertoonden dit ongemak echter tijdelijk, en rondden het onderzoek van voorbije september allemaal in goede gezondheid af. Maar het bleek wel dat een ruiter die meer weegt dan een paard kan dragen, een negatieve impact heeft op de prestaties van een paard.

Dokter Sue Dyson, hoofd van de afdeling klinische orthopedagogie aan de Animal Health Trust: "Alle paarden beëindigden de studie met minstens even goede bewegingen als toen de studie startte. Maar onze resultaten tonen dat er een niet te onderschatten tijdelijk effect is van het ruitergewicht in verhouding tot het gewicht van het paard zelf. Onze resultaten betekenen echter niet dat mensen met overgewicht niet kunnen rijden. Maar het is met deze resultaten in het achterhoofd wel aan te raden dat personen met overgewicht kiezen voor een paard met een gepaste grootte en bespiering. Bovendien hebben zij ook, meer dan andere ruiters, nood aan een perfect passend zadel."

De studie onderzocht zes paarden, elk bereden in hun gewoonlijke optuiging. Ze werden bereden door vier ruiters die elk een ander getal op de weegschaal brachten. Gang, gedrag, hartritme, ademhaling en de houding van de rug werden bekeken tijdens de test. Alle sessies met zware en zeer zware ruiters werden beëindigd wegens kreupelheid bij bijna alle paarden. Een ander paard werd gestopt omdat het tien van de 24 symptomen van pijn of ongemak vertoonde. Uiteindelijk bevonden de onderzoekers dat de pijnscores "duidelijk hoger" waren bij de paarden als ze bereden werden door zware en erg zware ruiters.

Ook de vraag rondom de lengte van een ruiter en passende zadels werd onderzocht. De zware ruiter in de studie woog ongeveer even veel als de eigenaar van het paard, maar was wel bijna een kop groter. De testruiter zat achteraan in het gewoonlijke zadel van het paard, waardoor het gewicht niet uitgebalanceerd werd en het paard met moeite in balans kon lopen.

World Horse Welfare zei: "Deze eerste resultaten zijn zeker geen verrassing, maar dragen wel erg sterk bij aan het correct informeren van ruiters. Het is een kwestie van gezond verstand om te erkennen dat het gewicht van een ruiter een paard negatief kan beïnvloeden, maar niet iedereen begrijpt of aanvaardt dit. Het is daarom broodnodig dat we ruiters helpen bij het herkennen van een paard of pony dat bij hen past, en dit onderzoek is een cruciale stap hierin."