Als het aan Ingmar de Vos ligt evolueert het Nations Cup seizoen ook in 2018 opnieuw

Als het aan Ingmar de Vos ligt evolueert het Nations Cup seizoen ook in 2018 opnieuw
Het Nations Cup seizoen gaat ook in 2018 verder evolueren, dat heeft FEI voorzitter Ingmar de Vos zaterdag aangekondigd.



Er zullen enkele aanpassingen gebeuren die eerst wel nog door de organisatoren van de CSIO-wedstrijden moeten gekeurd worden. Nadien dient het FEI de plannen van Ingmar de Vos ook nog via het comité goed te keuren.

De eerste essentiële wijziging is dat de Nations Cup wedstrijden in de Vos zijn voorstel op zondag zullen plaatsvinden. Dit brengt het publiek dichter bij de sport en zorgt dat het programma op de hoogdagen van wedstrijden zich kan focussen op het hoogtepunt, de Nations Cup.

Voor de CSIO wedstrijden zal er zo een verschuiving gebeuren in het programma en verschuiven de Grand Prix wedstrijden van een CSIO waarschijnlijk naar de vrijdag.

De algemene structuur van de Nations Cup series werd in 2013 gewijzigd en blijft in het voorstel van Ingmar de Vos ongewijzigd. Het blijft dus met een totaal van zeven divisies: twee in Europe, één voor Noord en Centraal Amerika, het Midden Oosten, Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Het totaal van CSIO Wedstrijden kan wel opgedreven worden naar een totaal van twintig in plaats van vijftien. Voor Europa blijven zo acht NAtions Cup wedstrijden in eerste Divisie. Dit zijn Lummen, La Baule, Rome, Sankt Gallen, Rotterdam, Falsterbo, Hickstead en Dublin.

Ook de tweede divisie wordt gewijzigd. Dit jaar moeste 19 landen strijden voor de twee beschikbare plaatsen in divisie 2 voor de finale. Vanaf 2018 zal de Divisie 2 zal slechts in één etappe verreden worden en meteen als pre-finale voor de finale meetellen. Eind het seizoen zou dus een kwalificatie Divisie 2 Nations Cup worden georganiseerd. Het voorstel is daarbij de CSIO in Gijon als selectiewedstrijd te organiseren.


Echter wordt er wel rekening gehouden met de neven Nations Cup wedstrijden die doorheen het jaar georganiseerd worden.

Echter blijft de vraag: zal het FEI en Longines de prijzengelden optrekken en zo het Nations Cup seizoen interessant blijven houden voor de topruiters?  Daarbij wil Ingmar de Vos de 13 CSIO5* etappes van het 2018 seizoen een subtiele enveloppe voor  400.000 euro verhoging van het prijzengeld.

Of dit echter genoeg is voor de eigenaars, ruiters en teamchefs is dan weer de vraag...