Een interview met Max Kühner: "Mijn plaats op de Longines Ranking interesseert me niet ... "

Een interview met Max Kühner: "Mijn plaats op de Longines Ranking interesseert me niet ... "
Oostenrijks springruiter Max Kühner heeft reeds enkele nodige en belangrijke kilometers op de teller. De springruiter was aanwezig tijdens het Europees kampioenschap met Coer de Lion in 2015. Dat zelfde jaar won hij de internationale Grote Prijs in Salzburg met Cornet Kalua. Meest recent sprong de Oostenrijker nog naar een derde plaats in de Longines Masters Grote Prijs in Hong Kong.

Hoewel Max op het hoogste niveau competitief deelneemt combineert hij zijn hippische sport met een dagdagelijkse job. We namen even de tijd om Max zijn filosofie en organisatie te ontdekken.

"Hoewel ik Duits van oorsprong ben biedt het rijden voor Oostenrijk enorm veel mogelijkheden. Het laat me toe steeds een deel uit te maken van het A-team," verklaart Kühner. "Door mijn dubbel leven is het enorm dankbaar dat ik ondanks de gelimiteerde deelname op een topniveau, toch mijn activiteiten kan blijven uitoefenen op het niveau dat ik bereikt heb."

Kühner zijn leven is ver van saai. "Ik sta 's ochtends rond 5 uur op," doet Max uit de doeken. "Omstreeks 9 uur arriveer ik op het kantoor en werk ik tot 19 à 20 uur." Maar hoe bolwerkt hij dat? "Ik maak gebruik van een goede organisatie. Op stal heb ik ongeveer dertig paarden en wat neven agrarische activiteiten. In totaal werken er 10 mensen. De ruiters worden gecoördineerd door Hulmut Schoenstetter, een belangrijke trainer voor jonge paarden."

De organisatie van Kühner's stal focust zich enerzijds op klanten paarden, anderzijds op de fokkerij. "Dankzij de hedendaagse technologie ben ik in staat mijn werk op eender welke plaats uit te voeren."



Vragend wat zijn hoofddoel is ...


"Mijn hoofddoel is om de jonge paarden tot het hoogste niveau te ontwikkelen. Niet enkel de jonge beloftes van onze eigen fokkerij, maar ook deze die we aankopen op nationale en internationale veilingen en wedstrijden. Dit is echt mijn hoofddoel, ook hetgeen ik het liefste doe. Voor mij maakt mijn plaats op de Longines Ranking weinig uit. Mijn focus is mijn job goed doen. Dit betekent dat mijn paarden moeten kunnen groeien. Ik moet plezier blijven hebben in het paardrijden."

Het voordeel of beter de luxe van deze filosofie is volgens Kühner dat je een paard echt op zijn eigen tempo kan laten evolueren. "We verkopen niet alleen om te verkopen, het doel is juiste combinaties vormen. Niet alle paarden vormen een 'match' met mij of één van m'n ruiters. Dan moet je hen een nieuwe eigenaar zoeken."

Er is immers geen groter genoegen als een juiste combinatie aan het werk te zien, verklaart de Oostenrijker.

Wanneer we even dieper ingaan op zijn privé leven onthult de springruiter gelukkig getrouwd te zijn met de Grand Prix dressuur amazone, Dane Liv. "Dane is niet alleen een super vrouw, ook de perfecte trainer voor de jonge paarden. Ze leert een goed functionerende basis aan de jonge viervoeters aan."

"We hebben een gelukkig leven," lacht Kühner. "Beiden hebben we een goede carrière en belangrijker nog, elkaar en onze dochters."

Als Afsluiter geeft de ruiter nog mee... "Onze sport is ons leven. Net als het leven is onze sport vol ups en downs. Elke dag is een gevecht en soms sta je voor hoge muren. Leer appreciëren waar je staat en wat je hebt, dan pas wordt je echt gelukkig."