De koude is in het land, wat moet je weten?

De koude is in het land, wat moet je weten?
De koude doet langzamerhand zijn intrede. De dekens werden ondertussen al uit de kast gehaald en de (meeste) paarden goed ingepakt. Is dat wel gezond? In een gesprek met Sportfysioloog dr. Eric van Breda wordt uitgelicht hoe een paard op de koude reageert.

“Wanneer een paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hij doet dit om de spieractiviteit op gang te brengen. Hierdoor gaat de kerntemperatuur weer omhoog”, zegt van Breda. “Controleer je paard met behulp van een thermometer op temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard. Meten is weten.”

“Een ongeschoren paard heeft een ‘thermo-neutrale zone’ tussen de -5 en 15 graden Celsius. In die toestand staat hij niet te rillen, maar ook niet te zweten. Van kou lijden is dus geen sprake. Voor geschoren paarden telt een andere thermo-neutrale zone, namelijk vanaf 10 graden Celsius. Je ziet die paarden bij 8 of 9 graden hun haren overeind zetten.”

Heeft je paard een deken nodig? “Paarden die het hele jaar door buiten lopen hoeven geen deken op. Je moet er wel voor zorgen dat ze kunnen schuilen. Toch ziet de vacht die hem beschermt er per paard verschillend uit. Een Shetlander verandert plots in een bolletje wol, terwijl een Arabier in de winter zijn dunne velletje behoudt. Dit is deels erfelijk bepaald. In principe moet ieder sportpaard, geschoren of ongeschoren, het in de winter met geen of maximaal één deken afkunnen.”

“Tijdens koude dagen kan je paard ook gewoon naar buiten. Hij past zichzelf geleidelijk aan de omgevingstemperatuur aan. Pas vanaf ongeveer -5 Celsius moet je een sportpaard die een deken op heeft meer binnenhouden vanwege de temperatuur. Een paar uurtjes buiten is dan voldoende.”