De Groom aan het woord: "Zenith is een groot kind met heel wat persoonlijkheid..."

De Groom aan het woord: "Zenith is een groot kind met heel wat persoonlijkheid..."
Achter elke topruiter staat een sterk team en vaker nog een sterkere groom. Allen zijn ze gepassioneerd door de sport en uiteraard de paarden want voor de viervoeters blijven ze vaak 24/7 in de weer, zodat de paarden het comfort krijgen die ze verdienen.

Morgane leerde de klappen van de zweep bij Stoeterij Zangersheide en Philippe Le Jeune maar werkt voortaan voor de regerende wereldkampioen, Jeroen Dubbeldam. In juni vorig jaar verhuisde Tresch naar de stallen van Dubbeldam.

Hoewel Tresch initieel aan de slag zou gaan als lerares lag haar passie bij de paarden. "Eerst ging ik aan het werk als thuis-amazone, maar mijn passie was het verzorgen van paarden en samen met hen doorheen de wereld te reizen," zegt de morgane.

Haar dagelijkse routine is vrij gestructureerd. Tesch start de dag om 7.30 uur. "Ik start met het eten geven van de paarden. Terwijl ze in de stapmolen even de benen strekken kuisen we de stallen. Normaal is alles klaar om 9.00 uur. Meestal probeert Jeroen alle paarden in de ochtend gereden te hebben. Zo kunnen ze 's middags op de weide genieten. Rond 16 uur krijgen de paarden nogmaals droogvoer en 17 uur is het avondmaal."

"Op wedstrijd is het ritme en de dagindeling toch anders, toch probeer ik zoveel mogelijk een gelijkaardige indeling van de dag te handhaven. Alles hangt er natuurlijk af van het wedstrijdprogramma."

 

Zenith de ster van de stal

Volgens Tresch zijn er op stal bij Jeroen slechts twee paarden met een ster status op stal. Voor haar is de lieveling zonder twijfel Zénith maar ook De Sjiem - Dubbeldam's Olympisch paard van 2000 - heeft een enorme stempel gedrukt op de stal.

"Zenith is een groot kind met heel wat persoonlijkheid," omschrijft ze de bruine. "Volgens mij geeft hij je niet vlug zijn vertrouwen, maar eenmaal je dat gewonnen hebt gaat hij door het vuur voor je."

Jeroen als ideale werkgever

"Jeroen is een droom van een baas. Hij blijft met de voeten op de grond en luistert graag naar je mening. Hij houdt oprecht van zijn paarden. Dat klikt, want we delen beiden die passie..."